Wahhh..jaoh dah lari dari topik asal. Ok, berbalik kepada resepi ayam ka chiam ma. Sedikit info k. Ka chiam ma is a chinese dish (etnik apa, I'm not sure). Itis very good to expel wind from the body simply because it uses a lot, i really mean a looooooooottttttttt of ginger & garlic (i love these). In my family, this is a must have dish masa berpantang...
Jumm tengok bahan:
Ok. So bahan-bahan are Ginger, Garlic, Ka Chiam Ma leaves. Nampak ada Planta kan? Resepi ni tak guna any oil at all, but I gedik nak bagi wangi so I guna 1/2 teaspoon of Planta. Also, ada Ribena kat situ - ini pun I gedik. Biasa nya guna sedikit air biasa je, but I want it to be sweet, so I substitute dengan Ribena. Fusion sangattt kannn?? (sesuka hati I je modify resepi).
Ni pula adalah rupa daun Ka Chiam Ma yang dalam packing. Murah jer, RM2 1 packet & the smell is wangiii la sangat!!!
Cara memasak:
- Panaskan/ Hangatkan daun ka chiam ma dalam kuali. (without oil) Guna api kecik, takut hangus lak daun tu. Agak-agak dah kuar bau wangi, alihkan.
- Ulang 1 untuk ginger & garlic (ditumbuk) tapi tek perlu alihkan. Dah wangi tu masukkan ayam & gaul rata. Biarkan sebentar.
- Masukkan daun ka chiam ma & air ribena. Air tu sikit je, bukan macam nak buat kuah...
- Masak sampai air hampir kering.
- Makannn!!!
Nah! Ni rupanya dalam kuali...
Yang ni dalam mangkuk. Makan sambil layan buku Inferno by Dan Brown & layan Astro Awani #prayforMH370
No comments:
Post a Comment